Fírovka s.r.o.

Hanácká vodka Silver

... věděli jste, že ... ?


je produkt nejstarší evropské palírny založené již v roce 1518 v Prostějově.

Palírna u Zeleného stromu byla založena díky udělení práva várečného Vilémem z Pernštejna a Helfštýna.

Stabilní kvalita produktů byla zajišťována měřením obsahu alkoholu hustoměrem pomocí stříbrného pražského groše - odtud Hanácká vodka "Silver".

Specifickou chuť dodává kvalitní hlubinná voda z podloží pískovce a štěrku. Šestinásobná filtrace přes aktivní uhlí dodává vodce specifickou jemnost.

 

Zajímavost:

O původu vodky (obecně) se dnes můžeme pouze dohadovat, ale dá se předpokládat, ze pochází Polska, Ruska či jiného severského státu. Původní proces destilace byl totiž založen na rozdílném bodu tuhnutí vody a ethanolu. Voda tuhne při 0 stupních Celsia a ethanol při -114 stupních Celsia. V zimních měsících byl tedy proces odělování vody prakticky přirozenou záležitostí. Ovšem díky této neefektivní proceduře obsahoval tento nápoj do 18. století pouze asi 20 % alkoholu.

Témě jisté však je, že slovo VODKA pochází se slovanského výrazu pro vodu, ikdyž se tomuto nápoji původně říkalo "chlebové víno". Vyrábí se z obilí, některé druhy z brambor. Kombinace obilí a jeho zpracování je jedním z faktorů, které činí jednotlivé značky vodky specifickými.